- De komende 44 dagen gaan zo’n 969 miljoen Indiase kiezers naar de stembus.
- Het zijn daarmee de grootste verkiezingen ooit.
- Met omgerekend 14 miljard euro zijn het ook een van de duurste verkiezingen ter wereld.
- Lees ook: Indiase roepie krijgt steun van enorme berg aan buitenlandse reserves, in aanloop naar verkiezingen in grootste democratie
Het meer dan 1,4 miljard inwoners tellende India begint deze vrijdag aan zes weken durende monsterverkiezingen, waarbij zo’n 969 miljoen kiezers naar de stembus zullen gaan. Daarmee zijn het de grootste verkiezingen ooit. Ze kunnen kiezen uit in totaal maar liefst 2.600 verschillende partijen.
De verkiezingen zijn vanwege de enorme omvang van het land in zeven fases opgedeeld. Zo kunnen ook kiezers in de meest afgelegen delen en hoog in de Himalaya hun stem uitbrengen. Het hoogstgelegen stembureau bevindt zich op een hoogte van 4.650 meter.
Er worden in totaal een miljoen stembureaus opgezet. De Indiase kiescommissie zet zo’n 15 miljoen mensen in om toezicht te houden op het proces.
Daarnaast worden er behalve de reguliere politie ook zo’n 300.000 federale veiligheidsbeambten ingezet om de verkiezingen veilig te laten verlopen. Omdat de verkiezingen in zeven fases verlopen, kunnen zij gedurende het hele proces van plek tot plek reizen, meestal per trein.
Het zijn daarmee volgens de Britse krant The Guardian ook een van de duurste verkiezingen ter wereld. Naar verwachting gaan ze omgerekend in totaal zo'n 14 miljard euro kosten.
De verkiezingen duren 44 dagen: van 19 april tot en met 1 juni. Dat is zelfs voor Indiase begrippen lang. De vorige verkiezingen in 2019 duurden 39 dagen. Alleen in 1947, net na de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië, duurden de verkiezingen langer. Toen zelfs vier maanden.
Waarschijnlijk blijft premier Modi in het zadel
De resultaten worden op 4 juni bekendgemaakt. Volgens de peilingen zal de hindoe-nationalistische Indiase Volkspartij BJP van premier Narendra Modi als grootste uit de bus komen.
De 73-jarige Modi kan dan met zijn Nationale Democratische Alliantie van veertig kleinere partijen voor de derde keer een regering gaan vormen.
De seculiere Nationale Congrespartij van Rahul Gandhi, de kleinzoon van de legendarische nationale en spirituele leider Mahatma Gandhi, wil dat voorkomen. Maar die kans is volgens politiek analisten klein.
De uitkomst van de verkiezingen is ook internationaal van belang, want India heeft een van de snelst groeiende economieën ter wereld. India is een steeds belangrijkere handelspartner geworden voor onder meer de VS, het VK en Frankrijk, die onlangs alle drie een overeenkomst hebben gesloten met Delhi als tegenwicht tegen China.